Mereo

Wie is Petra?

 

Ik ben moeder van 6 volwassen kinderen en 9 kleinkinderen. Gedurende de opvoeding van mijn kinderen heb ik veel geleerd, ook van hen. Ik heb veel dingen gedaan waar ik achteraf een gevoel van spijt over kan hebben maar ik heb ook dingen gedaan in de opvoeding waar ik trots op ben.

 

In mijn werk als docent op een middelbare school en later als hulpverlener zag ik zoveel kinderen en ouders in de problemen komen. In mijn periode als gezinsvoogd zag ik veel gezinnen waarbij het ouders niet lukte om de regie over hun kinderen te houden en waarbij hun kinderen over alle grenzen heen gingen. Ouders vragen wel eens aan mij: “als je terugkijkt, wat heb jij dan fout gedaan, vind je zelf?”

Als ik terug kijk op mijn eigen ouderschap denk ik dat ik soms onhandige dingen heb gedaan. Ik heb keuzes gemaakt waarbij ik me niet bewust was van de invloed op het leven van mijn kinderen. Ik kan de vraag alleen beantwoorden door aan mijn kinderen te vragen wat mijn opvoeding met ze gedaan heeft. Ik ontdekte tijdens mijn leven dat ieder mens een ontwikkeling maakt in zijn leven en de keuzes maakt waar die op dat moment toe in staat is. De volgende vraag vind ik veel interessanter om te stellen: komt datgene wat ik kies of doe wel ten diepste uit mijzelf of bepaalt de omgeving wat ik kies?

 

In mijn werk ging ik steeds vaker vragen aan ouders en kinderen stellen: wat maakt dat je dit doet, wat maakt dat je hiervoor kiest? Wat is dat in jou? Vrijwel altijd kreeg ik als antwoord: “ dat weet ik niet”, waarop ik steevast antwoordde: “als jij het niet weet, gaat een ander je leven bepalen”. In mijn begeleiding probeer ik ouders en jongeren het antwoord "ik weet het niet” om te leren zetten in “ik doe dit omdat dit voor mij belangrijk is”.

 

Petra is de oprichtster van Mereo.

De werkwijze van Mereo is een mix van haar eigen inzichten en geleerde kennis bij verschillende opleidingen en trainingen.

Petra begeleidt de gezinnen in Frankrijk en is een van de vaste begeleiders van de jongeren die bij Mereo wonen.

Elke verandering is een verdienste van jezelf

Wie is Renske?

 

Ik ben orthopedagoog en momenteel ook bezig met de opleiding Leraar/Tolk Nederlandse gebarentaal.

Sinds deze zomer ben ik werkzaam voor Mereo. Mijn werkzaamheden zijn: nazorg in Nederland met gezinnen die terugkomen uit Frankrijk, intakes met gezinnen voor een mogelijk opname en ook het begeleiden van gezinsopnames in Frankrijk. Ik sluit mij volledig aan bij de visie en werkwijze van Mereo. Ik geloof dat zowel ouders als kinderen in hun eigen kracht kunnen staan door het stellen van vragen en door naar elkaar te luisteren. Het meest bijzondere aan dit werk vind ik dat ouders en kinderen elkaar opnieuw leren begrijpen waardoor er ruimte ontstaat voor elkaar en er vaak een nieuwe start gemaakt kan worden. '

Wie is Wicher?

 

Ik ben afgestudeerd als Klinisch- & Ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds mijn afstuderen heb ik gewerkt in de Jeugdzorg, als gezinsvoogd, gedragswetenschapper en leidinggevende. Ik heb gezien dat Mereo aan gezinnen iets biedt, waar de meeste hulpverleners juist stoppen. Mereo loopt 5 dagen lang heel dicht met je mee en ziet daardoor dingen die anderen nog niet hebben kunnen zien, en heeft tijd om er bij stil te staan, wat anderen niet hebben. Ik ben bij Mereo vooral bezig om achter de schermen te zorgen dat alles goed geregeld wordt.